Här är hygien på topp, inga mikrober ligger gömd i nån kopp!
Enligt lagstiftning ska alla som arbetar med oförpackade, lättförskämbaralivsmedel ha ett kompetensintyg, vilket i praktiken betyder att man ska genomgå ett skriftligt test.
Utbildare
Johanna Ilvoranta, lärare vid YA! tfn 044-750 3221
Gun-Britt har mångårig arbetserfarenhet inom storköksbranschen och är yrkeslärare samt legitimerad kompetenstestare i hygienpass och livsmedelshygien. Hon är utbildare inom turism, kosthålls- och ekonomibranschen vid YA!
Innehåll:
Kunskaper i mikrobiologi och förorening av livsmedel
Matförgiftningar och hygieniska arbetsmetoder
Personlig hygien
Renhållning och avfallshantering
Egenkontroll och lagstiftning
Omfattning: Kursen omfattar 4 timmar föreläsning och ordnas som en heldagskurs eller som två föreläsningstillfällen 2 x 2 h. Efter kursen ordnas ett testtillfälle. Som litteratur inför testet kan man läsa Grunderna i livsmedelshygien. Rätt att kocka.
Målgrupp: Hygienkompetens behöver den som arbetar med oförpackade livsmedel, såsom kockar, cafébiträden, livsmedelsarbetare, fiskare, mm men även de som jobbar på t.ex. gruppfamiljedaghem och inom hemvården behöver denna kunskap.