Innehåll
Dag 1: Produktionsvillkor, omläggning till eko, ekoutsäde, ekoträdgårdsproduktion
Ekologisk odling – principer och historia.
Ekoförordning, produktionsanvisningarna och -villkoren för ekologisk produktion.
Odlarerfarenhet, 1 producent
Odling av grönsaker, potatis, bär och frukt.
Ekoutsäde, krav och tillgång
Dag 2: Markvård, näringsförsörjning, gödsling och vallodling
Markbördighet och markvård
Näringsförsörjning, biologisk kvävefixering, fosfor- och kaliumkällor
Odlarerfarenhet, 1 producent
Gödsling - stallgödsel, organiska gödselmedel och gröngödsling
Odling av ensilage- och gröngödslingsvall
Dag 3: Kalkylering att lägga om till eko. Ogräsbekämpning i eko.
Kalkylering för omläggning till ekologisk odling
Bekämpning av frö- och rotogräs
Odlarerfarenhet, 1 producent
Maskin- och bearbetningsteknik
Dag 4: Växtföljdens betydelse och planering, spannmål och proteingrödor
Växtföljden (förfruktsvärde, näringsleverans och –behov)
Planera gårdens växtföljder
Odlarerfarenhet, 1 producent
Odling av spannmål, proteingrödor, blandgrödor och oljeväxter
Dag 5: Ekoförbindelse och -granskning, ekomarknad, samarbete
Ansökan om ekoförbindelsen
Anslutning till ekogranskningen, övrigt kring utsäde och omläggningstid
Marknaden för ekoprodukter, samarbete mellan växt och djurgårdar
Råd 2020 – eko, projekt EkoNu 3.0